Årets uppländska bok 2024
Porslinsdrömmar
Ett oäkta Porcellains eller Faijance Wärk i Uppland 1755-1824
Författare: Bengt Nyström, Annika Tegnér
Ett oäkta Porcellains eller Faijance Wärk i Uppland 1755-1824
Författare: Bengt Nyström, Annika Tegnér
Motivering:
Ett trevligt tilltal för en bred publik, en estetiskt tilltalande layout och ett detaljerat historieberättande gör boken Porslinsdrömmar till mer än bara keramik.
Årets uppländska bok lyfter fram en mindre känd del av uppländsk brukshistoria. Läsaren får följa fajanstillverkningen vid Kvarnberg väster om Uppsala på nära håll under de decennier som verksamheten fortgick. Här finns inblickar i materialval, stilidéer, ägarbyten och inte minst tillverkningen i relation till omvärlden under den aktuella perioden 1755-1824. Författarna Bengt Nyström och Annika Tegnér presenterar även möjligheter för den nyfikne att fördjupa sig, till exempel i kända föremål som tillverkats vid fabriken, olika personer som haft en koppling till produktionen, eller brev och protokoll som redovisar affärsuppgörelser, räkenskaper eller till och med recept på lerblandningar. Helt enkelt det mesta du inte visste att du ville veta om så kallat oäkta porslin från Uppland.
Om priset Årets uppländska bok
Länsforskningsrådet för Uppsala län arbetar bl.a. på att stimulera forskning om länets historia. Rådet har därför sedan år 2010 utdelat ett pris vars syfte dels är att uppmärksamma den kultur- och lokalhistoria som produceras om länet/landskapet, dels dela ut en prissumma för ett förtjänstfullt utfört arbete inom området.
Efter beslut på rådets årsmöte 2016 delas priset ut vartannat år till en bok som utgivits under de föregående två åren. Orsaken till det är främst att försäkra sig om att det finns ett bredare urval av böcker att välja mellan.
Länsforskningsrådets medlemmar äger rätt att nominera en publikation som uppfyller nedan redovisade kriterier liksom medlemsföreningar i Upplands fornminnesförening och hembygdsförbund men också fristående föreningar/sällskap som bedriver en verksamhet inriktad på att bevara kulturarvet. Även enskilda medlemmar i sådan förening äger rätt att nominera en publikation.
Avsikten är inte att tävla i kulturhistoria. Rådets avsikt är att på detta sätt stimulera och uppmärksamma föreningars och enskilda personers arbete med länets/landskapets kulturhistoria.
En jury utses av Rådets styrelse och arbetar i treårsperioder. Vartannat år väljer juryn ut en publikation bland de nominerade vilken utses till Årets uppländska bok.
Publikationen ska ha ett kultur- och lokalhistoriskt tema och behandla hela eller del av Uppland.
Bedömningskriterier
- innehållets allmänintresse
- inriktning mot såväl bredd som fördjupning
- presentation och läsbarhet
- utseende och utformning
- val av bilder och bildernas kvalitet
- berika bilden av Uppland genom att föra fram ny kunskap, omtolka kända förhållanden eller på annat sätt stimulera forskningen om landskapet.
Priset utdelas i samband med seminariet Uppland i forskningen, som i regel äger rum i november månad.